EEN OSSE TOMATENPROCESSIE
(overgenomen uit het Brabants Dagblad, door René van der Lee)

Oss, 26 augustus 2012

Het ziet er uit als een ouderwetse processie, een tomaten
processie. Of, nóg beter: een liberále tomaten processie.
Op zondagmorgen lopen enkele tientallen VVD'ers door de
Osse binnenstad, in de stromende regen. Twee Brabantse
Kamerleden gaan voorop: Cora van Nieuwenhuizen en
Klaas Dijkhoff.

Zij dragen een doosje tomaten met zich mee. De
bestemming van de tomaten processie is het Osse kantoor
van de Socialistische Partij. De VVD-boodschap staat op
de voorkant van het doosje: "Draai deze maar in de soep in
plaats van Nederland."

Taalkundig is het troebele soep, maar de boodschap is
helder: als de tomatengooiers van de SP aan de macht
komen, staat Nederland een catastrofe te wachten.

VVD-aanvoerder Mark Rutte zei het zaterdag al in Rotterdam: wie op de socialisten stemt, doet mee aan een 'politiek piramidespel', dat alleen maar tot ellende kan leiden. En dus is het volstrekt logisch dat de Brabantse VVD'ers daags naderhand naar Oss trekken, de bakermat van de SP, tot 12 september de grootste concurrent van de liberalen.

De SP zet deze zondagmorgen haar vriendelijkste gezicht op. De Osse fractievoorzitter Paul Peters neemt de tomaten in ontvangst en nodigt de VVD'ers uit voor een bekertje koffie. "Toen ónze campagne begon, was het tenminste mooi weer", sneert Wim van Dorst, oud-raadslid van de SP. "Dit is wat er gebeurt als de SP aan de macht komt", antwoordt de Brabantse VVD-voorzitter Ed van der Sande. De VVD'ers drinken koffie uit een SP-bekertje. Ze krijgen een potje tomatenjam en vrijkaartjes voor een cultureel evenement in Oss, 'omdat we weten dat de VVD niet zo veel op heeft met cultuur'.

Nooit eerder waren er zoveel liberalen in het Osse SP-kantoor, maar toch missen we er twee: de provinciebestuurders Bert Pauli en Yves de Boer. Het zal toch niet zo zijn dat zij deze ludieke actie niet zien zitten omdat ze in het Brabantse Provinciehuis zo gezellig samenwerken met de tomatengooiers van de SP? Nee, nee, nee, bezweert Mieke Geeraedts, fractievoorzitter van de VVD in Provinciale Staten en wél van de partij. De beide heren konden vandaag niet, meer moet je er niet achter zoeken. "In Brabant zijn de VVD en de SP goede vrienden, maar op landelijke niveau zijn de politieke verschillen veel en veel groter."

De koffie is op, Cora van Nieuwenhuizen maant haar partijgenoten te vertrekken: "We moeten hier niet te lang blijven hangen."Een delegatie van Brabantse VVD'ers bracht in Oss
een doosje tomaten naar het partijkantoor van de SP
Foto: Peter van Huijkelom