OPTIMISME DANKZIJ ONDERNEMEND NEDERLAND
Aalsmeer, 28 januari 2015

"Het feit dat er mensen zijn die op een dag besluiten om ondernemer te worden, om hun nek uit te steken en om risico te nemen, dat zorgt voor zoveel energie in Nederland. Nog los van dat ondernemers verantwoordelijk zijn voor banengroei en voor de welvaart in Nederland, zijn het uiteindelijk al die ondernemers die ervoor zorgen dat we met optimisme naar de toekomst kunnen kijken." Dat zei Mark Rutte woensdag tijdens het eerste VVD Ondernemersevent in Aalsmeer.

Tijdens het Ondernemersevent, waar zo'n vijfhonderd ondernemers uit heel Nederland aan deelnamen, gingen Rutte en Tweede Kamerlid Erik Ziengs openhartig het gesprek aan over de staat van de economie. Rutte benadrukte dat we na een aantal moeilijke jaren weer veel reden voor optimisme hebben.

"De laatste tijd is er heel veel over ondernemers heengekomen. Toen wij in 2010 de grootste partij werden, werden we geconfronteerd met hoge tekorten en een oplopende staatsschuld. In totaal moesten we 51 miljard euro bezuinigen en ombuigen. Vandaag groeit onze economie weer. De huizenprijzen stijgen en de woningverkoop neemt toe. We zien dat het producent- en het consumentenvertrouwen is gestegen. We zien dat nu voor het eerst ook de privébestedingen niet meer afnemen, maar beginnen te groeien. Dat is vreselijk belangrijk voor het midden- en kleinbedrijf. We zien de export, de motor van de Nederlandse economie, nog steeds als een tierelier draaien. We zijn, relatief gesproken, na de oliestaten het meest exporterende land ter wereld. Langzaam maar zeker lopen we weer voorop en we zijn zelfs alweer een van de snelst groeiende economieën van Europa."

"Dus, we zien nu dat al die enorm moeilijke maatregelen van de afgelopen jaren hun vruchten beginnen af te werpen. Maar, ik wil wel tegen jullie zeggen dat ik me natuurlijk als geen ander realiseer dat als je zoveel van een land vraagt, dit grote gevolgen heeft voor ondernemers en voor het dagelijks leven van heel veel mensen. En de overheid schept uiteindelijk alleen maar de randvoorwaarden. Dat het nu weer beter gaat, dat de economie nu weer groeit, dat is vooral te danken aan het doorzettingsvermogen van al die mensen die in deze moeilijke jaren de schouders eronder zijn blijven zetten en door zijn blijven zetten."

Het volgende VVD Ondernemersevent vindt plaats op 28 mei. Meer informatie volgt snel.