WE GAAN DEZE STRIJD WINNEN
Rotterdam, 28 november 2015

In zijn speech sprak Mark Rutte over de noodzaak om nuchter met de grote problemen van onze tijd om te gaan. Dat is de belangrijkste les van het succes van het economisch herstelprogramma, stelt Rutte.

"Toen de economische crisis om zich heen sloeg en de bestaanszekerheid van vele Nederlanders bedreigde, leken de problemen haast onoverkomelijk. Wij hebben toen een eerlijke analyse gemaakt van wat er moest gebeuren en zijn daar nuchter mee aan het werk gegaan, ondanks de verwijten dat we de boel kapot zouden bezuinigen", zei Rutte. "En het is gelukt: inmiddels behoort onze economie weer tot de sterkste van Europa."

Dezelfde mentaliteit is nodig om de nieuwe grote uitdagingen waar we voor staan, namelijk de vluchtelingcrisis en de strijd tegen terrorisme, het hoofd te bieden. "Er is geen knop waarmee ik het vluchtelingenprobleem even op kan lossen. We zullen op een nuchtere manier heel veel tegelijk moeten doen. Sobere opvang, uitzicht op terugkeer naar Syrië zodra het kan en een eerlijke verdeling van de vluchtelingen binnen Europa."

Hetzelfde geldt voor de strijd tegen IS, stelt Rutte: "De aanslagen in Parijs hebben ons allemaal geraakt, want ze waren een aanslag op onze manier van leven. Maar wij laten ons niet intimideren. Wij kunnen deze barbaren aan. Het is terug naar de tijd van de holbewoners, of vooruit op de weg van menselijkheid. Dit is een strijd tegen het ultieme kwaad en voor onze vrijheid. Die strijd gaan we winnen."